lauantai 12. lokakuuta 2013

Maistamisen taikaa

Tampereen paikallisryhmäläiset ja uudet uteliaat löysivät tiensä toimiston kokkailuiltaan. Tarkoituksena oli löytää mielenkiintoisia makuja ja ihan vain tutustua mausteiden monimuotoiseen maailmaan. Tämä ilta lupasi yllätyksiä ja niitä se myös lunasti!

Pata puhisee!

Ensimmäinen askel, johon vetäjämme Sari meitä kannusti oli mausteisiin tutustuminen ja makumaailmoiden pohdiskelu. Tärkeää oli tehdä esityö rauhassa, eli suunnitella raaka-aineet ja niiden kanssa mahdollisesti sopivat mausteet ja yrtit. Tämän suurempia ohjeita meille ei annettu:

SOIJASUIKALEET & SOIJALEIKKEET
1. Valitse mausteet suikaleille, sekoita valmiiksi.
2. Kaada suikaleiden ja mausteiden päälle kiehuvaa vettä, anna imeytyä.
3. Paista pannulla, lisää ruokaan.


PAVUT
1. Mieti marinadi pavuille: tomaattipyre+paprika+pippuri+etikka+basilika TAI inkivääri+etikka+valkosipuli+tilli. Maista
2. Anna olla marinadissa mahdollisimman pitkään.
3. Nauti sellaisenaan tai lisää ruokiin.

Pippurileikkeitä, olkaa hyvä!

Jakauduimme ryhmiin ja lähdimme etsimään makuja papuihin, leikkeisiin, kastikkeeseen ja pastaan. Menuksi muodostui kookos-maapähkinäkastike, täysjyväpenne kikherneillä, gluteeniton fusilli kidneypavuilla, pippuriset soijaleikkeet, ja wokin kautta käytetyt savoijinkaali, porkkana ja fenkoli. Jälkkäriksi kaneli-vanilja-kardemumma-kesäkurpitsakakkua.

Mahtavia uusia makuja porukalta löytyikin! Makeahko kookos-maapähkinäkastike maustettiin cayennella ja thaimaalaisilla mausteilla, johon omenaviinietikka toi raikkautta. Soijaleikkeiden pippurisuus oli hieno säväys ateriakokonaisuuteen ja pastat täydentyivät pehmeillä tomaattisilla ja sitruunaisilla pavuilla. Wokkipannussa vihannekset saivat valkoviinietikan ja tuoreiden omenoiden pirteitä sävyjä ja aterian kruunasi täydellisesti onnistunut, kuohkean maukas kakku! Täydellinen ilta kaikenkaikkiaan, kotiinkin jäi viemisiä ja koko ilta maksoi vain 5 euroa. Kyllä kannatti!

Valmiilla lautasella monia makuja!


KARDEMUMMAINEN KESÄKURPITSAKAKKU
  • 1 dl vettä
  • 2 dl öljyä
  • 4 dl sokeria (3 dl riittää myös)
  • 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl leivinjauhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 170 °C:en ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Yhdistä vesi, öljy, sokeri, hienolla terällä raastettu kesäkurpitsa, vanilja, suola ja kardemumma ja sekoita.
  3. Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten märkien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa 30 minuuttia eli kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin ja kakku on sisältä kypsä.
  6. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja tarjoile.

Ihana kesäkurpitsakakku kruunasi maukkaan illan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti