tiistai 12. kesäkuuta 2012

Villivihanneskokkailut

Vegaaniliiton villivihanneskokkailuiltaa varten olimme valmiiksi keränneet poimulehteä, nokkosta, voikukannuppuja ja -lehtiä, metsäkortetta, siankärsämöä, ketunleipää, apilanlehtiä sekä maitohorsmaa, joista porukalla valmistimme villiä syötävää. Listalta löytyi pestoa, yrttilettuja, marinoituja voikukannuppuja, horsmanvarsia, nokkossipsejä ja villivihannessalaattia. Lisäksi teimme suklaamoussea, johon tarkoituksena oli laittaa mustikankukkia, joiden kukinta-aika olikin jo harmiksemme päättynyt, mutta onnistuneesti korvasimme ne mulperinmarjoilla. Pestoon, lettuihin ja salaattiin voi käyttää villivihanneksia oman maun mukaan.


Villivihannesten kerääminen on helppoa, mutta kannattaa kerätä syötäväksi vain niitä kasveja, jotka varmuudella tunnistaa. Kasvit kannattaa kerätä vähintään 50 metrin päästä isoista autoteistä. Kerätä kannattaa vain hyväkuntoisia ja terveen näköisiä kasveja ja huuhdella ennen käyttämistä. Nuoret eli yleensä pienimmän kokoiset villivihannekset ovat parhaimman makuisia, mutta myös vanhempia voi käyttää. Kasvit kannattaa kerätä paperipusseihin tai koriin ja säilyttää viileässä, mutta käyttää kuitenkin mahdollisimman pian tai kuivata.


Pesto

1 l villivihanneksia
1 dl auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä tai pähkinöitä
0,5 dl oliiviöljyä (myös muut öljyt käyvät)
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
kuivattua persiljaa tai muita yrttejä

1. Murskaa yrtit ja valkosipuli morttelissa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. 
2. Lisää öljy ja mausteet.
3. Sekoita tasaiseksi.



Yrttiletut

1 l vettä
n. 8 dl vehnäjauhoa (osan voi korvata spelttijauholla)
0,5 dl öljyä
suolaa
villivihanneksia

margariinia tai öljyä paistamiseen

1. Vispaa jauhot veden sekaan.
2. Lisää öljy ja suola.
3. Pieni villivihanneksia taikinan sekaan, kunnes näyttää riittävältä määrältä.
4. Paista margariinissa tai öljyssä kuumalla pannulla.


Marinoidut voikukannuput

Meille oli valmistettu jo edellisenä päivänä marinoituja voikukannuppuja, joiden ohje löytyy täältä: http://raakaravintoa.blogit.fi/lahikaprista-voikukannupuista-ja-raparperista/
Kokkailuillassa valmistamiemme voikukannuppujen resepti tulee tässä:

1 dl voikukannuppuja
0,5 dl oliiviöljyä tai muuta öljyä
4 valkosipulinkynttä murskattuna tai pilkottuna
suolaa
persiljaa
sinapinsiemeniä
sitruunamehua
+ muita mausteita oman maun mukaan

1. Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua vähintään 30 minuuttia, mieluiten yön yli.


Nokkossipsit

nokkoksenlehtiä
suolaa
sipulijauhetta tai muita mausteita

1. Kuumenna paistinpannu.
2. Laita nokkosenlehdet ja mausteet pannulle ja paahda, kunnes lehdet ovat rapeita.


Villivihannessalaatti

villivihanneksia
sitruunamehua
sipulijauhetta
kuivattua persiljaa

1. Pieni villivihanneksia hieman.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Horsmanvarret
horsmanvarsia paloiteltuna (lehdet voi käyttää salaattiin tai jättää varsiin)
öljyä
sitruunamehua
suolaa

1. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla.
2. Laita horsmat pannulle ja pyörittele siinä kunnes varret tuntuvat hieman pehmenneiltä.
3. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Jälkkärinvirkaa toimittaneen suklaamoussen ohjeen löydät Kamomillan konditoriasta: http://kamomillankonditoria.blogspot.fi/2012/04/suklaamousse.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti