lauantai 31. maaliskuuta 2012

Earth Hour 2012


Piipahdimme Tampereen Earth Hourissa maistattamassa herkkusuille keksejä ja paahdettuja hampunsiemeniä. Tapahtumassa oli mukana toki kaikkia muitakin porukoita: Flammalla oli valoshow, Luonto-Liitto ulvotutti susia, Ursa suuntasi kaukoputken kuun kraatereita kohti ja musisoinnista vastasivat Pekko Käppi, Black Motor feat. Hannibal sekä Grillin´ Willie and the Vegetarians.


Keksit tekivät hyvin kauppansa ja loppuivat melkein heti. Myös paahdetut makeat ja suolaiset hampunsiemenet kiinnostivat ja saivat aikaan tyytyväisiä ilmeitä.

Täysjyväspelttikeksit (14 kpl)

  • 0,75 dl täysruokosokeria
  • 1 dl öljyä
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl pellavarouhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 3,5 dl täysjyväspelttijauhoja
  • Täytteeksi esim. vadelmahilloa
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita sokeri, öljy, vesi, pellavarouhe, suola, vaniljajauhe ja ruokasooda.
  3. Mittaa sekaan täysjyväspelttijauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoitus onnistuu ensin parhaiten haarukalla ja lopuksi käsin.
  4. Jaa taikina neljääntoista osaan ja pyöritä ne palloiksi. Litistä palloja hieman. (Jos haluat tehdä pelkkiä peruskeksejä ilman koloa, voit litistää keksejä hieman enemmän.)
  5. Paista esilämmitetyssä uunissa kymmenen minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet hiukan väriä.
  6. Paina kekseihin kolot täytettä varten heti, kun olet ottanut ne pois uunista. Jos odottelet muutamaa minuuttia pidemmän ajan, ehtivät keksit kovettua, eikä niihin saa kovin sieviä koloja. Kolojen painamiseen kannattaa käyttää helposti kärähtävien peukaloiden sijasta pullon korkkia, snapsilasia tai muuta vastaavaa sopivan kokoista asiaa.
  7. Kun keksit ovat hiukan jäähtyneet, täytä niiden kolot hillolla, suklaalla tai millä tahansa sopivalla aineksella.
Paahdetut hampunsiemenet
  • 1 rkl öljyä
  • 2 dl kuorellisia hampunsiemeniä
  • 0,25 tl suolaa
  1. Kuumenna öljy paistinpannulla.
  2. Paahda hampunsiemeniä koko ajan sekoitellen niin kauan, että ne alkavat poksua, hieman ruskistua ja tuoksua mukavan paahtuneelle, mutta eivät palaneelle.
  3. Mausta paahdetut siemenet lopuksi suolalla.
Vinkki: Jos et halua käyttää öljyä, voit paahtaa siemenet myös ilman sitä kuumalla pannulla. Tällöin kuitenkin suola tarttuu siementen pintaan hieman huonommin. Suolakaan ei ole paahdetuissa hampunsimenissä mitenkään välttämätön juttu, sillä paahdetut hampunsiemenet maistuvat hyvältä ihan sellaisenaankin.

Makea hamppukrokantti
  • 2 dl kuorellisia hampunsiemeniä
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • 0,5 dl sokeria
  1. Paahda hampunsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen niin kauan, että ne poksuvat, tuoksuvat mukavan paahtuneilta ja saavat hieman väriä.
  2. Kaada paahtuneet siemenet sivuun odottamaan ja sekoita niiden joukkoon hieman suolaa ja vaniljajauhetta.
  3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen sulaa koko ajan sekoitellen. Älä anna sokerin palaa, vaan käännä levy heti pienemmälle tai pois päältä.
  4. Kun sokeri on sulanut, sekoita paahdetut hampunsiemenet sen joukkoon.
  5. Kaada siemen-sokeriseos leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Saat kerroksesta erityisen tasaisen peittämällä massan ensin toisella leivinpaperilla ja kaulitsemmalla siemenet mataliksi.
  6. Anna sokerin jäähtyä ja jähmettyä. Leikkaa tai palastele hamppukrokantti suupaloiksi ja aseta tarjolle.
Reseptit ovat peräisin Kamomillan konditoria -blogista: kamomillankonditoria.blogspot.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti